Strøm­men

Titel og år
Strømmen, 2022

Materiale
Søvandsbestandig aluminium, LED.

Kunstner
Oskar Koliander (f. 1986)

Placering
Rebekkagang

Beskrivelse

Fortællinger og myters relation til mennesker og steder ligger til grund for Oskar Kolianders praksis. Til Rebekkagang har Oskar Koliander skabt et lysværk kombineret med skulptur. Udgangspunktet for værket er de oversvømmelser, der historisk har præget bunden af passagen ved Madevej, samt både den bibelske og den lokale Rebekka, der har lagt navn til passagen.

Værket har fået sin titel, Strømmen, dels fordi formen minder om et vandløb, dels som en reference til den elektricitet, der strømmer gennem skulpturen. Titlen refererer også til Rebekkagang, der er en af de travleste passager i Nørreportkvarteret, som byens borgere og besøgende dagligt strømmer igennem. Skulpturen forbinder gågaden med området ved Skrænten/Madevej og oplyser passagen. Når fodgængere bevæger sig under Strømmen, bugter vandet sig over deres hoveder – om dagen skinnende som en makrel og efter mørkets frembrud som et vandløb i bevægelse med lysende blå nuancer fra bånd af animerede LED-lys.

Navnet Rebekkagang kan stamme fra den bibelske Rebekka, der gik til brønden efter vand, eller en lokal Rebekka, der mange gange måtte gå ad Rebekkagang mod fjorden. Begge således forbundet med en bevægelse til og fra vand. Ønsket er ydermere, at Strømmen skal forstærke koblingen mellem midtbyen og havneområdet ved fjorden.

Smed: Hesselaa Smedje
LED: Theaterpixels

Om udsmykningen

Nørreportkvarteret som kunstdestination – værker af unge danske samtidskunstnere er udviklet af Aabenraa Kommune i samarbejde med Creator Projects, bydelsambassadørerne og Aabenraa Kommunes Billedkunstråd. Udsmykningen er støttet af: Statens Kunstfond, Den Jyske Kunstfond, BHJ Fonden og Aabenraa Kommunes Billedkunstråd.

Den samlede liste af kunstnere, der har bidraget til projektet, inkluderer: Rune Bosse, Silas Inoue, Oskar Koliander, Mathias & Mathias, Helene Nymann, Torben Ribe, Studio ThinkingHand og Vinyl -terror & -horror. Værkerne er ejet af Aabenraa Kommune.