Gå til hovedindhold

Kompleks­ form­ nr. 1

Titel og år
Kompleks Form nr. 1, 2022

Materiale
Glasfiberarmeret epoxy, autolak.

Kunstner
Torben Ribe (f. 1978)

Placering
Kilegaard

Beskrivelse

Torben Ribe har en årelang interesse for forholdet mellem abstrakt kunst og banale dagligdags objekter. I sit arbejde undersøger han blandt andet, hvordan trivielle genstande opfører sig, når de bliver ophøjet til æstetiske kunstværker i stort format og får et skær af malerisk kvalitet over sig. Især madvarer har haft hans bevågenhed, da de ofte går under radaren som en del af hverdagens rutiner. Ifølge Ribe er de fleste fødevarer, hvis man kigger ordentligt efter, egentlig ret interessante og skulpturelle og har i deres farver, tekstur og måden, vi anretter dem på, en del ligheder med det formelle maleri. Disse undervurderede kunstneriske kvaliteter samt det absurde og humoristiske møde med en forstørret banal genstand fra spisebordet midt i det travle offentlige rum er nogle af de ting, som Torben Ribe er på jagt efter i sit værk til Aabenraa.

På den centrale placering ved gågadens begyndelse har Torben Ribe skabt en hypernaturalistisk gengivelse af en paneret fiskefilet. Gengivelsen i glasfiberarmeret epoxy er en opskaleret 3D-scanning af en virkelig paneret fiskefilet, der senere er støbt og bemalet i hånden. Med en længde på omkring 3 meter gør værket opmærksom på sig selv i byrummet. Fiskefiletens ‘fejlplacering’, størrelse og overdrevne skala gør den til et underligt objekt, der balancerer hårfint mellem det ultrakonkrete og det malerisk groteske. Værket kan få os til trække på smilebåndet – mens det samtidig markerer gågadens begyndelse med dertilhørende konsum, fortæring og hverdagsmagi. Fiskefileten er desuden en hilsen til Aabenraas stolte skibstradition og afhængighed af fjorden.

Produktion: 10 Tons

Om udsmykningen

Nørreportkvarteret som kunstdestination – værker af unge danske samtidskunstnere er udviklet af Aabenraa Kommune i samarbejde med Creator Projects, bydelsambassadørerne og Aabenraa Kommunes Billedkunstråd. Udsmykningen er støttet af: Statens Kunstfond, Den Jyske Kunstfond, BHJ Fonden og Aabenraa Kommunes Billedkunstråd.

Den samlede liste af kunstnere, der har bidraget til projektet, inkluderer: Rune Bosse, Silas Inoue, Oskar Koliander, Mathias & Mathias, Helene Nymann, Torben Ribe, Studio ThinkingHand og Vinyl -terror & -horror. Værkerne er ejet af Aabenraa Kommune.