Hus i landskab

Titel og år
Hus i landskab, 2010

Materialer
Rødt og sort granit

Kunstner
Hans Lembrecht Madsen (f. 1943)

Placering
Kongehøjskolen ved Tøndervej, Aabenraa. 

Beskrivelse

Et halvt meter højt plateau i jern står mellem legepladsen og administrationsbygningen på Kongehøjskolen i Aabenraa. Skulpturen var en gave til den tidligere Brundlundskole, der nu er blevet lagt sammen med Rugkobbelskolen under navnet Kongehøjskolen. Plateauet bærer et bjerglandskab i sort granit, og ved kanten vakler et ufærdigt miniaturehus i rød granit.

Huset har porte på højde med et fingerbøl. Et målestoksforhold, der inviterer beskueren på en rejse ind i værket som lillebitte. Set fra lilleputperspektivet virker landskabet rundt om huset overvældende. Bjerget bliver svimlende stort, og med et skarpslebent mønster af glatte trekanter synes dets sider ufremkommelige.

Ifølge kunstneren selv er miniaturehuset tænkt som symbol på skolen, hvor mennesker vokser og formes: ”Huset er lavest og fremstår ufærdigt i den ene ende, mens den anden er højere og mere færdigformet. Det skal forstås som et symbol på eleverne på skolen. Eleverne begynder i den lave ende og kommer ud som udviklede og formede i den anden ende,” forklarede Hans Lembrecht Madsen ved indvielsen af værket.Hus i landskab er en gave til Brundlundskolen i anledning af skolens 40-års jubilæum i 2010.