Det løftes i flok / Sammen bryder vi igennem

Titel og år
Der løftes i flok & Sammen bryder vi igennem, 1995
(Way-Out, Transformation I-II)

Materiale
Rød granit og stål

Kunstner, år
Hans Lembrecht Madsen (f. 1943)

Placering
Rundkørslerne ved afkørsel 70b på E45

Beskrivelse

På vejen mellem Aabenraa og Rødekro står en gigantisk granitblok, der hæver sig på stålsøjler. Den stiger og synker i forhold til horisonten alt efter, om man  er på vej op eller ned ad bakken i det kuperede terræn.

Skulpturen hedder Der løftes i flok og står på den østlige af de to hvælvede rundkørselsvolde mellem Rødekro og Aabenraa. Få hundrede meter væk i rundkørslen på Rødekro-siden mod vest står dens makker, Sammen bryder vi igennem. Vejene forbinder. De fører os fra byerne ud i verden på den store E45 og leder samtidig verden ind til os. Og de forbinder Aabenraa og Rødekro, som efterhånden vokser sammen på grund af byernes fælles drøm om vækst og udvikling. Skulpturernes titler henviser til lige netop den fælles drøm.

Også selve udformningen af de to kompositioner i rød granit og blanke stålrør er symbolsk. Stålrørene er de aktive elementer, som udfører skulpturernes intention: De ”løfter i flok” og ”bryder sammen igennem”, mens granitten er en materialisering af det, der knytter byerne sammen.